skip to Main Content

Gyártósor különböző gyártási stratégiákhoz

A Salvagnini rugalmas gyártási rendszerei tökéletes szintézist jelentenek a legmodernebb gyárak számára: a fémlemezeket termékek széles választékává alakítják át lean környezetben, kezelői beavatkozás nélkül, progresszív gyártási folyamatban, szabadalmaztatott stancolási, vágási és panelhajlítási technológiával. Optimalizálják az egyes gyártási lépéseket, minimalizálják az alacsony hozzáadott értékű tevékenységeket és maximalizálják a folyamat hatékonyságát. Találkoztunk Nicola Artusóval, a Salvagnini hajlítási technológiákért felelős termékmenedzserével, hogy beszéljünk erről.

Különböző tételek automatikus és szekvenciális gyártása? Nem probléma, 1979 óta.

A Salvagnini által 1979-ben bevezetett S4+P4 sorozat biztosítja a készletek és az első tétel folyamatos gyártását, minimalizálva a ciklusidőket, a félkész alkatrészeket és a közbenső kezelést. Konfigurálható a rendelkezésre álló hely, a szükséges automatizálás és autonómia mértéke, a kontextus és a termelési stratégiák, vagy a szükséges termelékenység szerint. Mindent egybevetve, az S4+P4 termékcsalád ideális megoldás arra, hogy maximális rugalmassággal állítsa elő, amire és amikor szükség van rá – éppen időben.

Nicola Artuso

“A hagyományos elrendezéstől a független stancoló-, vágó- és hajlítóállomásoktól az S4+P4 gyártósorunkkal teljesen integrált konfigurációig való áttérés növeli a rugalmasságot és maximalizálja a termelési kapacitást” – magyarázza Artuso. “És más jelentős előnyökkel is jár, amelyeket a Salvagnini automatizálás garantál: a félkész alkatrészek és a közbenső kezelhetőség csökkentése, a szerszámcserék kiküszöbölése, a nagy pontosság és ismételhetőség biztosítása, a nagy tételek, készletek vagy tételek ugyanolyan egyszerű előállításának lehetősége. Nem feledkezve meg arról, hogy az S4+P4 tökéletesen integrálódik a 4.0-s gyárakba az OPS szoftver segítségével, és hogy a tényleges működési igényektől függően képes választani a különböző gyártási stratégiák közül.”

Az S4+P4 termékcsalád másik erőssége a magas fokú konfigurálhatóság, köszönhetően a teljes Salvagnini automatizálási termékcsaláddal való integrációnak. Konfigurációja lehet rövid, szoros, az S4 és P4 közötti eszközök kirakodása nélkül, és fokozatosan bővíthető az alkatrészek kirakodására, egymásra rakására és megfordítására szolgáló közbenső eszközökkel. Ez magában foglalhat további rakodóeszközöket is, amelyek az S4 és a P4 között helyezkednek el, valamint robotizált megoldásokat az alkatrészek P4 utáni egymásra rakására. Természetesen a konfiguráció mindig egy mélyreható megvalósíthatósági tanulmánytól függ. A Salvagnini szakemberei minden ügyfelet elkísérnek a követelményeknek leginkább megfelelő konfiguráció meghatározásában, értékelve az olyan változókat, mint az alkalmazási terület, a stratégia és a termelési mixek, a termelési folyamatok rugalmassága és kiegyensúlyozása, a pufferállomások szükségessége, a beruházás szükséges szintje.

Egy sor a különböző termelési stratégiákhoz

“Meg tudjuk határozni az első termelési stratégiai gyártósor gyártását” – folytatja Artuso. “Az S4 és a P4 közötti gyártási folyamat közvetlen, a fémlemezt betöltik, stancolják, elválasztják, áthelyezik, meghajlítják és kirakják. Ez az S4+P4 vonal natív stratégiája, amely a nyers fémlemeztől a kész panelig azt állítja elő, amire szükség van, teljesen automatikusan és köztes munka nélkül, teljes mértékben összhangban a lean filozófiával. A második stratégia az off-line gyártás: itt, bár az S4 és a P4 fizikailag össze vannak kötve, még mindig önállóan működhetnek.

A leválasztási feladatok azt jelentik, hogy a fémlemezt az S4-re töltik, stancolják, szétválasztják és kirakják, például az off-line megmunkáló állomások táplálására. Ugyanígy, a dedikált rakodócsatlakozásokkal a más megmunkálóállomásokról érkező fémlemez feltölthető a P4-re, hajlítható és kirakható. A vonalak néha kiegyensúlyozatlanok lehetnek, mert a stancolás gyorsabb, mint a panel hajlítása, vagy fordítva. A Salvagnini ezért olyan termelési stratégiákat dolgozott ki, amelyek ezekben az esetekben is kiváló hatékonyságot és termelékenységet biztosítanak. Ha a stancolás gyorsabb, mint a panel hajlítása, akkor a kötegelés stratégia aktiválható. Kötegelés módban az S4 táplálja a P4-et, de a feladatok folytatása érdekében nem várja meg, amíg a P4 elérhető lesz a következő alkatrészekhez: folytatja az alkatrészek stancolását és szétválasztását, amelyeket kirakodnak más munkaállomások vagy a félkész alkatrésztároló táplálására. Amint a P4 újra elérhetővé válik, a rendszer visszatér a gyártósori gyártáshoz – és az S4 újra elkezdi táplálni a panelhajlítót. Ezzel ellenkezőleg, ha a panel hajlítása gyorsabb, mint a stancolás, akkor a csomag mód stratégiája aktiválható. Amikor a P4 készen áll a következő gyártásra, de az S4-nek még nincs elérhető alkatrésze a táplálásához, a rendszert a PCD-n keresztül táplálják be a már kivágott alkatrészekkel. Nyilvánvaló, hogy amint az S4 egy alkatrészt a P4 felé tol a gyártáshoz, a csomag adagolása automatikusan megszakad. Egy valóban független rendszer számára az egyensúlyozás szempontjából van egy ötödik termelési stratégia, a dinamikus pufferelés. Ebben az esetben a rendszer képes önállóan eldönteni, hogy mit tegyen: amikor a P4 foglalt, az S4-ből érkező alkatrészek automatikusan várakozó helyzetben parkolnak; amikor a P4 rendelkezésre áll, és az S4 nem képes táplálni, a várakozási helyzetben lévő alkatrészek automatikusan helyreállnak és előállnak. Dióhéjban ez a két korábbi stratégia, a stack mód és a pack mód kombinációja. Mindenesetre fontos hangsúlyozni, hogy a vonal konfigurációja, valamint a telepített eszközök és csatlakozások hatással lehetnek a rendelkezésre álló stratégiákra.”

Egy tényleges eset többet ér, mint ezer szó

“Az S4+P4 vonalunk használata által biztosított előnyök alátámasztásának legjobb módja egy tényleges eset elemzése” – folytatja Artuso. “Egy, a HVAC szektorban dolgozó olasz ügyfélre gondolok, aki a gyártósorunk megvásárlása előtt a hagyományos módon gyártott, egyetlen megmunkálási fázissal, félkész alkatrészeken, amelyeket aztán közbenső területen tároltak. A vonal bevezetése a just-in-time logika elfogadásához vezetett: ügyfelünk most azt állítja elő, amire szükség van, amikor szükség van rá, javítja az anyaghasználat hatékonyságát és körülbelül 70% -kal csökkenti a takt időt. A perspektíva feljavításával a vonal drasztikusan megnövelte a termelési kapacitást. De van még egy előny, amelyet gyakran nem vesznek figyelembe, és amelyet valójában ma is ki kell emelni: a just-in-time termelés hatással van a készlet értékére. Ebben az esetben 40%-kal tudtuk csökkenteni a készletanyagok értékét, ami egyértelmű előnyökkel jár a cash flow számára, ami gyorsabb megtérülést eredményez.”

Mindent egybevetve, az S4+P4 termékcsalád egy mindenki számára előnyös megoldás, amelyet figyelembe kell venni: teljesen automatizált és képes kezelni a folyamatokat, magas termelékenységgel és reakcióképességgel. Lehetővé teszi az egyes igényeknek leginkább megfelelő konfiguráció és gyártási stratégia kiválasztását, csökkentve a raktárkészletet. És a mai nyersanyagpiacon ez egy hatalmas előny, amelyet figyelembe kell venni.

SHM

Back To Top